De BGN-gewichtsconsulent begeleidt cliënten (met gewichtsproblemen) volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad naar een gezond eet- en leefpatroon. Cliënten die om medische redenen voeding nodig hebben die aan specifieke eisen moet voldoen, worden niet door de BGN-gewichtsconsulent begeleid.

Iedere BGN-gewichtsconsulent:

  • is in het bezit van een geldig diploma gewichtsconsulent van één van de geaccrediteerde opleidingen;
  • volgt regelmatig bij- en nascholingen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het vakgebied;
  • begeleidt cliënten volgens het BGN-behandelprotocol;
  • volgt bij een geschil de BGN-klachtenprocedure;
  • verkoopt géén maaltijdvervangers of afslankproducten.

De beroepsnaam gewichtsconsulent is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen die dat wil, zich gewichtsconsulent mag noemen. De Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland biedt informatie waar u een erkend BGN-gewichtsconsulent kunt vinden.

 

Wat kunt u tijdens een bezoek aan de BGN-gewichtsconsulent verwachten?

Bij het eerste bezoek aan de BGN-gewichtsconsulent worden uw persoonsgegevens genoteerd en vraagt men naar uw persoonlijke omstandigheden. Uw lengte, gewicht, tailleomvang en lichaamsvetpercentage worden opgemeten. Uw gangbare voeding- en leefpatroon wordt besproken.

Vaak vraagt de BGN-gewichtsconsulent u om gedurende enige dagen een voedingsdagboek bij te houden om inzicht te krijgen in uw voedingswijze. Al uw gegevens worden door de BGN-gewichtsconsulent bijgehouden in een dossier. Uw gegevens worden nooit zonder overleg met u aan anderen verstrekt. Desgewenst kunt u te alle tijden uw eigen dossier inzien. De BGN-gewichtsconsulent geeft u vervolgens voedings- en beweegadviezen, die u helpen een gezondere leefwijze en een gezonder lichaamsgewicht te bereiken. Daarbij leert u ook gezonde keuzes te maken in uw voeding door bijvoorbeeld het leren begrijpen van productinformatie op verpakkingen.

U leert meer over de werking van de stofwisseling en hoe u uw lichaamsgewicht kunt reguleren door gezonde voeding en regelmatige beweging. U krijgt advies over (variatie)mogelijkheden voor ontbijt, lunch en diner en er wordt aandacht geschonken aan gezonde tussendoortjes. Er wordt kortom een gedegen en volledig voedingsadvies gegeven, met vele handvatten om zelfstandig de juiste keuzes te maken. De BGN-gewichtsconsulent zal u motiveren en stimuleren om uw doel te bereiken. Uw eigen inzet daarbij is natuurlijk ook van groot belang.

Veel mensen vinden regelmatig bezoek aan de gewichtsconsulent daarbij de beste ‘stok achter de deur’.

Wilt U weten wat onze voedingsconsulente voor U kan betekenen? Neem dan contact met ons via telefoon, mail of onze website.