COVID-19 gehad?

Heeft u zelf of kent u iemand die COVID-19 heeft gehad? En zijn klachten als vermoeidheid (in de benen), concentratieproblemen, verminderde kracht, een verminderde conditie en meer moeite met het uitvoeren van alledaagse taken/activiteiten, u sindsdien wel bekend? Dan hebben wij goed nieuws! Want ook voor COVID-19 kunt u bij ons terecht. Komt u met een verwijzing naar ons toe, heeft u immers recht op 50 behandelingen fysiotherapie gedurende zes maanden (deze worden vergoed vanuit de basisverzekering, na kosten eigen risico). Na de intake maken wij een oefenprogramma op maat, waarin wij rekening houden met uw hulpvraag. Wat wilt u zo graag weer kunnen doen, wat op dit moment bemoeilijkt wordt door de COVID-klachten? Daar willen wij samen met u aan werken! Wij staan met enthousiasme voor u klaar. Zien we u snel bij ons in de praktijk op het C-Mill terrein (Molenberg) of in Basic Fit Ten Esschen?

Tot dan!

Groetjes,

Team Fysio Factory

Wij behandelen ook littekens!

Littekens behandelen is een specialisatie binnen het ‘gespecialiseerd fysiotherapeutisch handelen’ en met een aanvullende verzekering voor fysiotherapie kan elke patiënt hiervoor dus bij ons terecht.

Wanneer elke arts hiervan op de hoogte was en dus zijn patiënten kon doorsturen, zou dit een hoop ellende en lelijke littekens schelen.

Medische ingrepen zoals operaties en bestralingstherapie veroorzaken littekens in de verschillende lagen van de huid en het bindweefsel. Dit littekenweefsel is vaak niet alleen lelijk aan de buitenkant, maar kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken met pijn, stijfheid, rek op de huid en functiestoornissen tot gevolg zoals bijvoorbeeld een verminderde mogelijkheid tot bewegen.

Bekende voorbeelden hiervan zijn: pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen, rugklachten na buikoperaties, buikklachten na rugoperaties, minder kracht, vochtophoping (oedeem). Buikoperaties, zoals blindedarmoperaties, veroorzaken verklevingen in de buikvlies, waardoor darmen en andere organen verstoord worden in hun functies. Uit recent onderzoek weten we dat zelfs de kans op overlijden toeneemt door littekenweefsel in de buik na een buikoperatie!

Gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen elk litteken effectief behandelen. Binnen onze praktijk heeft Sanne zes jaar geleden de opleiding Oedeem- en huidtherapie gevolgd aan het Wittgensteiner Lehrinstitut in Siegen, Duitsland. Intern werkte zij in de kliniek met de meest zware oedeem- en huidklachten bij patiënten die voor weken werden opgenomen. Daarnaast heeft Sanne ervaring opgedaan in stages met patiënten met brandwonden. In de fysiotherapie behandelt zij nu voornamelijk littekens en oedeem na orthopedische operaties zoals bij een nieuwe knie, heup, schouder en spondylodese operaties. Tenslotte werkt Sanne veel samen met de obesitaspoli en zijn buikwandcorrecties na gastric bypass operaties haar niet onbekend. Maar denk ook aan littekens bij keizersnedes, borstvergrotingen of -verkleiningen, facelifts en ooglidcorrecties.

Het behandelen van littekens is heel snel heel dankbaar. Littekens worden direct zichtbaar mooier en voelbaar zachter. Ook de functiestoornissen worden effectief aangepakt. Binnen enkele behandeling merkt u duidelijk verschil!

Maak vandaag nog een afspraak en ervaar het zelf.

Nieuwe vestiging

Wij stellen aan u voor: Nathaly!
Onze nieuwe werkneemster op onze nieuwe locatie! De hoofdpraktijk op de Molenberg blijft natuurlijk gewoon bestaan.
Op de foto zitten we in de Basicfit Ten Esschen de praktijk ruimte is geïnstalleerd en nu dus ook onze collega.
Nathaly is in juni afgestudeerd aan de hbo opleiding fysiotherapie aan de ZUYD Hogeschool te Heerlen. Hiermee is zij alle basistechnieken machtig en beheerst zij alle kennis rondom de hands-on en hands-off fysiotherapie en oefentherapie.
Mocht u een afspraak met haar willen inplannen kunt u bellen met het praktijk telefoonnummer +31 457 11 16 55 of gewoon even binnenkomen natuurlijk.

Wereld DownSyndroom Dag

WDSD

 

Op 21 maart vragen we wereldwijd aandacht voor de positie van jong en oud met het Downsyndroom in onze maatschappij. Vandaag hebben we, om dit kracht bij te zetten, dan ook van twee verschillende paren sokken aangetrokken!

In de praktijk sporten we op maandag en woensdag met deze bijzondere groep kinderen en hun ouders. En niet bijzonder vanwege hun disability, onvermogen maar vanwege hun ability, vermogen!

Daarom 21 Maart: wereld downsyndroom dag. Zie het vermogen!

Veel chirurgische ingrepen werken niet

Anders dan bij veel medicijnen kunnen chirurgische ingrepen die de orthopedie aangaan aan patiënten worden verkochte voordat deze grondig getest worden op veiligheid en effectiviteit. 
Dit wil zeggen dat miljoenen operaties voor bijvoorbeeld pijn aan de knieën, schouders of rug worden uitgevoerd zonder enig onderzoek om te bevestigen dat ze echt werken. Recent is een groot aantal van deze operaties wel onderzocht, hieruit bleek dat veel populaire operaties niet beter werken dan een placebo variant hiervan. Toch worden veel van deze operaties nog steeds uitgevoerd met getallen die de honderdduizenden per jaar aantikken.

knee anatomy drawing

 

Knie operaties nemen we deze keer als voorbeeld. Artrose aan de knie is een veel voorkomende diagnose. Dit resulteert niet direct in pijn, sommige patiënten met significante artrose ervaren namelijk geen pijn. Daarnaast hebben vele mensen pijn aan de knie zonder artrose. Ondanks deze slechte correlatie is chirurgie om artrose te corrigeren erg populair, met een nummer van maar liefst een 20.000 per jaar in Nederland.

 

Vijftien jaar geleden was vooral de chirurgische ingreep waarbij beschadigd kraakbeen of bot werd verwijderd erg populair. Van de voordelen van deze ingreep was algemeen bekend dat deze niet heel indrukwekkend waren. Men begon zich af te vragen of ze werden veroorzaakt door een placebo of dat deze resultaten bereikt konden worden met minder invasieve behandelingen zoals training, fysiotherapie of rust. Om de placebo behandeling te testen werd een grootschalig onderzoek opgezet waarbij de ene helft een ingreep onderging waarbij beschadigde delen kraakbeen en bot werden verwijderd. De ander helft onderging enkel een incisie van de huid. De patiënten wisten niet onder welke groep zij vielen. In de loop van een aantal jaar rapporteerden de beide groepen over het gevoel van pijn en functie in de knie. Hieruit bleek dat de placebo-groep gelijk scoorde aan de operatie-groep op alle momenten van dit natraject.

Dit jaar start een nieuw onderzoek waarin chirurgie tegenover fysiotherapie wordt vergeleken. Wij zijn enorm benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek en beloven jullie daarvan op de hoogte te houden.