Waarom is er een schoudernetwerk?

De schouderregio is erg complexe regio, dit komt door de grote mate van beweeglijkheid van de arm en schouder. Een precieze aansturing van de spieren rond de schouder is de belangrijkste factor om dit mogelijk te maken. Hierdoor moeten de omliggende spieren, pezen en gewrichten allemaal optimaal kunnen functioneren. Een kleine verstoring hierin kan al genoeg zijn om schouderklachten te veroorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor schouderklachten en het is belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen.
Wanneer de oorzaak van de klachten gevonden is, kan bekeken worden of fysiotherapie zinvol is. De behandeling bij schouderklachten zal vooral bestaan uit advies in belasting en belastbaarheid van de aangedane schouder, houdings-instructie, lokaal mobiliseren en actieve oefeningen. Daarnaast kan een behandeling van de nek en bovenrug nodig zijn.
Als na het onderzoek blijkt dat fysiotherapie niet de eerste optie is, zult u (terug)verwezen worden naar de huisarts. Deze zal dan m.b.v. het advies van de fysiotherapeut, het verdere beleid gaan bepalen.

Samenwerking Zuyderland

In samenspraak met medisch specialisten van Zuyderland is er een schouderprotocol ontwikkeld. Dit protocol zal bij de desbetreffende schouderklachten worden gehanteerd.

Diana Schat is namens de praktijk aangesloten bij het Schoudernetwerk Oostelijk Zuid-Limburg en heeft zich verdiept in schouderklachten. Door het volgen van bijeenkomsten, cursussen en congressen houdt Diana zich op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot schouderrevalidatie.

snolz-logo-achtergrond-zwart